Op het dak van de habbekrats komt een semi-overdekte daktuin waar kinderen en jongeren van de Habbekrats educatieve gesprekken voeren en in kleine groepjes spelend op ontdekking gaan.
Het gebouw in modernistische stijl krijgt op het platte dak een trapsgewijze bekroning die verder gaat op de symmetrie en de geleding van de hoog, doorlopende raampartijen. De Hoekrisalieten, die zich onderscheiden door hun driehoekig profiel worden vertaald naar de vormentaal van de overkapping.
Het lagere volume maakt middels een spiltrap een verbinding met het hoofdvolume (de daktuin). Het ontwerp heeft twee toegankelijke lagen: Een weelderige tuin en de overkapping opgebouwd uit een modulesysteem. De weelderige tuin is zowel esthetisch als functioneel. Het dient als buffer tussen het beloopbaar pad/plein en de dakrand.
Op het overdekte “plein” zijn er een aantal ladders die een verbinding maken met de overkapping. Het basis module voor de overkapping is een plantenbak, maar sommige modules onderscheiden zich door een beloopbaar vlak met een unieke functie. De jongeren kunnen via de ladder op deze unieke plekken geraken en verwonderd worden op het dak: De eerste plek is een uitkijk punt waar kinderen zich ‘the king of the world’ kunnen voelen. We creëren een individuele plek tussen het groen…
Dit gevoel willen we ook verkrijgen bij de klimboom of de telescoop, waar jongeren kunnen uitkijken naar de sterren en de stad. In één van de modules zit een speeldouche, hier wordt water als speelelement gebruikt.