Deze traditionele herenwoning maakte deel uit van een geheel van woningen genaamd ‘De grote Lely’ uit het jaar 1503. In de 16de eeuw werden de patriciërswoningen opgesplitst in ‘De grote Lely’ en ‘De Cleyne Lely’. Averechts architecten kreeg de opdracht voor de renovatie van ‘De grote Lely’. De woning werd reeds in 1705, 1862, en de jaren 60’ verbouwd. Tegenwoordig is de woning opgedeeld in verschillende kamers die dienst doen als studentenhuisvestiging. In de kelder is de oorspronkelijke keuken, eetkamer en berging. Deze bestaande vertrekken ontbreken aan hoogte, licht en zijn pragmatisch niet handig in gebruik.
Met eenvoudige ingrepen hebben we een ontwerp gemaakt, inspelend op de bestaande ruimtelijke kwaliteiten om zo de kwaliteit en de belevingswaarde te optimaliseren.
De bestaande patio wordt weer opengewerkt waardoor op niveau -1 ramen ter hoogte van de patio geplaatst kunnen worden om licht en lucht in de eetruimte/keuken te brengen. De witte muren en inoxe keuken weerkaatsen optimaal het licht en brengen frisheid, ruimte en levendigheid in de kamers.  Een aanwezig architecturaal element is de betegelde vloer. De tegels zijn gelegd in een banenverband een verwijzing naar de oude tegelvloeren. De roze en turquoise kleur wordt  tevens verwerkt in andere elementen en vertrekken zoals de nieuwe trap en het nieuwe keukenblad in roos gepegminteerd beton. De eetruimte kan polyvalent gebruikt worden, op occasionele momenten kan het dienst doen als feestruimte of studiezaal. Hiervoor zijn extra toiletten toegevoegd in de kelder.
De grote trappenhal heeft een grote semi lichtdoorlatende koepel. Op niveau 2 ter hoogte van de atriumtrap wordt een extra patio toegevoegd met rond afgewerkte ramen, geïnspireerd op de bestaande deuren. Deze toegevoegde ramen gaan de kwaliteiten van de reeds prachtige trappenhal versterken. De patio wordt turquois betegeld een verwijzing naar de ingrepen in de kelder.
De vervallen zolderkamer gelegen in de achterbouw heeft lange tijd geen bewoning gehad. In het verleden is de trap en deuropening voorzien op niveau +1 van het atrium gesloopt en gedicht. Het voorstel is om op deze plek wederom een deur te voorzien alsook een volwaardige trap naar de zolderkamer. De zolderkamer wordt ingericht als studio met een hoogslaper. Er worden grote dakramen geplaats die zicht bieden op de nieuwe buitenruimte voorzien op het dak van niveau 2
De nieuwe ingrepen krijgen allen een zelfde materialisatie en geinspireerde vormentaal van wat er reeds aanwezig is. Een symbiose tussen de turquoise tegels, de aluminium ramen en de bestaande donker houten elementen zorgen voor een frisse toets. Door gebruik te maken van de bestaande vormentaal krijgt de woning een interessante samenwerking tussen oud en nieuw.