Het Schipperskwartier, gelegen langs de culturele as tussen het centrum van Antwerpen en het MAS, is dankzij de vele flanerende toeristen en kantoorbedienden volop in ontwikkeling. Met het co-housing project Oudemans, naast het befaamde en beruchte ‘Keteltje’, wil AVR en zijn bouwheer meebouwen aan deze wijk.
Om het oude tippelpand om te vormen tot een groepswoning met 6 wooneenheden, een gemeenschappelijke leefruimte, keuken, wasruimte, fietskluis en tuin wordt het perceel doortoevoeging van twee patio’s ontpit. Een eerste patio, net achter het voorhuis, is voorzien tussen voorbouw en achterbouw waardoor bewoners kunnen genieten van een patio-tuin vanuit de zitruimte en keuken zonder de bewoners van de achterliggende wooneenheden te storen. Langs een tweede patio, tussen deze twee wooneenheden, komen de bewoners tot aan hun studio.
Deze twee patio’s zijn het hart van het project. Ze zorgen voor groen, licht en lucht maar zijn eveneens één grote circulatie zone waar de bewoners hun studio’s, terrassen en gemeenschappelijke ruimten betreden. Een brug tussen voor- en achterbouw, een wenteltrap naar de bovenste 4 eenheden, een steektrap naar fietsenstalling, een opstap in de entree naar keuken…een speels spel vol ontmoetingen met als doel de de bewoners terug ‘samen’ te doen wonen. Het project beaamt als het ware de essentie van co-housing in een wijk waar huurders en eigenaars op het einde van de maand elkaars hulp echt kunnen gebruiken. Geen luxe zwembaden en over-sized lofts maar minimale studio’s met een kwalitatieve wijze van samenwonen.