MEMA (Meanderend Museum Antwerpen) een ontwerp van Eilien Neumann i.s.m. Averechts Architecten.
Het museum slingert zich als een zeven kilometer lange culturele route door de wijk Seefhoek in Antwerpen Noord. MEMA introduceert nieuwe gebruiksperspectieven en interventie typologieën voor leegstaande ruimten en ongebruikte terreinen die een stad reeds heeft. Het museum onderzoekt hoe minimale ingrepen of micro-interventies een maximale impact teweeg kunnen brengen zowel in het museum als in de publieke ruimte. De interventie is een activiteit van het museum waarbij de collectiviteit in de buurt verbeterd wordt. MEMA brengt de kwaliteiten en de schoonheid van het alledaagse naar voren. Binnen deze bescheiden architectuur gaat het museum op zoek naar specifieke ruimten om lokale kunst tentoon te stellen zodat een intrigerende dialoog en interactie ontstaat tussen de ruimte, de ingreep en het kunstwerk. Het museum manifesteert zich in leegstaand patrimonium zoals woningen, schuren, koterijen en parkeergarages en ook in ondergeschikte buurten. Het is gericht op het werken met en versterken van het bestaande. Elke ingreep geeft iets terug aan de wijk: een ontmoetingsplek, lokale ‘artists in residence’, nieuwe verbindingen of de opwaardering van de publieke ruimte. De nieuw ontworpen museum-as loopt van het atelier van Sam Dillemans tot het atelier van Panamarenko. De zeven kilometer lange route met 21 locaties wordt zichtbaar gemaakt door de introductie van een lijn, vormgegeven door groene betontegels die half zo groot zijn als de standaard stoeptegel. Deze tegel slingert door het bestaande stedelijke weefsel en transformeert zichzelf van stoep tot plint en omkadering.
MEMA luidt het einde in van het museum als autonoom icoon met witte en generieke ruimten. MEMA verbindt architectuur en kunst als reactie op het autonoom icoon. Het stelt de manier hoe de kunst tentoongesteld wordt als vraagstuk aan de orde en vooral de ontvreemding van kunst uit de maatschappij. Kunst komt uit de samenleving voort en gaat meestal ook over de samenleving. Het is er een reflectie op.
MEMA heeft als doel lokale Belgische kunst tentoon te stellen op een zo toegankelijk mogelijke manier. MEMA geeft lokale kunstenaars ruimte, ruimte die wacht om gebruikt te worden en het kunstwerk wordt bijgevolg gepositioneerd in het gezichtsveld van het publiek en in de samenleving.
Het sleutelmoment bij MEMA is de samenkomst tussen de locatie, de interventie en het kunstwerk. In MEMA ontstaat een beweging waarbij de kunst en de interventie in een specifieke constellatie geplaatst wordt. Het museum onderzoekt hoe minimale ingrepen een maximale impact teweeg brengen zowel in het museum als in de publieke ruimte.
De interventie is een functioneel ornament of anders gezegd een collage van alledaagse objecten die samen een museum vormen. MEMA onderzoekt hoe een sokkel, kolom, tafel, stoel, podium, tribune, en dergelijke op een zo minimale en niet-invasieve manier vormgegeven kunnen worden. Met plaatselijke materialen en een cradle-to-cradle filosofie wordt elke ruimte getransformeerd tot een museale ruimte. De elementen vormen een familie en bieden een rode draad door het museum.
(gepubliceerd in GVA en De Standaard 24/12/2019)
Website https://mema-antwerpen.be